A Húsvéti asztalra biztosan kerül kalács. Megosztjuk Veletek Anyukám isteni finom, igazi házi fonott kalács receptjét. Ez lehet sós, a sonkához, de készülhet édesen is lekvár mellé. Ez most az édes változat, de ha sósat szeretnél, cseréld ki a cukrot egy teáskanál sóra.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt, amit egy tálba szitálunk.
- 2 dkg élesztő,
- 2,5 dl langyos tej,
- 6 dkg vaj,
- 1 egész tojás és 1tojássárgája,
- 5 dkg cukor.
- Tehetünk bele reszelt citromhéjat és mazsolát is.

Mindent kikészítettünk nekikezdhetünk a tészta összeállításának. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kiskanál cukorral. Az átszitált lisztbe késhegynyi sót keverünk. Az élesztős tejet, a tojássárgáját és az egész tojást a maradék cukrot összekeverjük és jól kidolgozzuk. Ha már sima és hólyagos a tészta az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Addig dagasztjuk míg ismét sima és hólyagos lesz. Ekkor a tészta tetejét meglisztezzük, letakarjuk az edényt és a tésztánkat duplájára kelesztjük.


A kelesztésre körülbelül egy órát számíthatunk. Belisztezett deszkára borítjuk és 3 cipóba osztjuk. Egyforma hosszúra kisodorjuk és egymás mellé helyezzük őket.

A 3 szálat összefonjuk. A fonást középről kezdjük és figyeljünk arra, hogy ne legyen túl szoros. Utána a másik felét is befonjuk. Óvatosan a formába helyezzük.


Előveszünk még egy tojást és a tésztánk tetejét lekenjük vele. Most ismét fél órát pihentetjük. Addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Alsó-felső sütésre állítjuk és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.


Ha kihűlt fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!
Ajánlott termékeink:


